MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK’I ÖLÜMÜNÜN 75. YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIYORUZ
Asıl adı Mustafa Fevzi’dir. 12 Ocak 1876’da İstanbul’da Cihangir semtinde doğdu. Babası Topçu Albay Ali beydir, Asker bir ailenin çocuğu olarak 1895’te Harp okulundan teğmen olarak mezun olup orduya girdi. Daha sonra Rumeli’ye gönderildi, Balkan savaşından sonra Ankara Tümeni komutanlığında bulundu, 1914 yılında general oldu. Mustafa Fevzi Çanakkale Savaşlarında üstün başarılar gösterdi ve Atatürk’ten sonra Anafartalar grup komutanlığı yaptı.
FEVZİ ÇAKMAK, 27 MAYIS 1920’DE ASKERLİKTEN TARD EDİLDİ( KOVULDU)
Fevzi çakmak, 3 Şubat 1920 tarihinde İstanbul hükümeti tarafından harbiye nazırlığına getirildi.(Milli Savunma Bakanlığı). İstanbul resmen işgal edilince daha fazla beklemedi ve O’da Anadolu’ya geçerek Kurtuluş savaşında, Atatürk’ün yanında yer aldı. Yaklaşık hayatının yarısını Türk ordusunun içinde ve başında geçirmiş kahraman bir askerdir. Fevzi Çakmak aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin iki mareşalinden biridir. İstanbul hükümeti, Fevzi Çakmak’ın destek ve himayesiyle birçok sivil ve askerin Anadolu’ya geçtiğini görünce Fevzi Çakmak’ı askerlikten tard etti ve idama mahkûm edildiğini ilan etti.
Fevzi Çakmak, Ankara hükümetinde Milli Savunma Bakanı ve hükümet başkanı olarak görev yaptı, Sakarya savaşına kadar, Milli Savunma Bakanı ve Bakanlar kurulu Başkanı görevlerini yürüttü. Bu savaştan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy birliğiyle Genelkurmay başkanlığına getirildi. Atatürk’ün yanın da ve emrinde sadakatle çalışmış; askerin maneviyatını yükseltmiş, bizzat siperleri gezmiş, askerilerin arasında bulunmuş ve zafere olan olan inancı vurgulamıştır. Sakarya savaşının zaferle sonuçlanmasından sonra T.B.M.M. Mustafa Kemal Paşaya mareşallik rütbesi ile gazilik unvanı verilmesini kabul etmiş, Fevzi Çakmak’a ise takdirname verilmesini onaylamıştır. Fevzi Çakmak, 26 Ağustos Büyük Taarruz savaşından sonra kendisine meclis tarafından mareşallik rütbesi verilmiş ve Kurtuluş savaşının, Atatürk’ten sonra ikinci Mareşali olmuştur.
MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK VE MİLLET PARTİSİ
Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1944 tarihinde yaş haddinden emekli oldu. Ve 1946 seçimlerinde demokrat partiden İstanbul milletvekili olarak Parlamentoya girdi. Ancak parti ileri gelenleriyle bazı noktalarda anlaşamayınca partiden ayrıldı ve bazı arkadaşlarıyla birlikte, 1948 yılında bugünkü Millet Partisini Kurdu ve Onursal başkanı seçildi. DP iktidarı döneminde 10 Nisan 1950 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Kendisine Allahtan gani gani rahmet dileriz. Mekânı cennet ruhu şad olsun. Fevzi Çakmak’ın vefatından sonra Millet partisinin genel başkanlığını bir müddet Osman Bölükbaşı yürütmüştür. Kendisini rahmet ve şükranla anıyoruz.
YIL 1992!.. MİLLET PARTİSİ YENİDEN KURULUYOR
Bilindiği gibi 1991 yılı seçimlerinde “üçlü ittifak” yapılarak; (Refah Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi) bir müddet sonra dağılmış, Aykut Edibali liderliğindeki Islahatçı Demokrasi Partisi’nin birlik çağrıları devam etmiş ancak birliktelik sağlanamamış ve yürütülememişti. İşte IDP’nin 1992’deki büyük kurultayında, Birlik ve Barış Partisi, Bayrak partisi ve Talat Nevruzoğlu’nun genel başkanlığındaki Millet Partisi IDP’ye katılarak yeni bir birliğin adresi olmuştur. Bu kurultayda IDP adını, Millet partisi olarak değiştirmiştir. Artık Islahatçı demokrasi Partisi, Millet partisi olmuştur. Millet Partisinin genel başkanlığını Aykut Edibali ,vefat tarihi olan 14 ocak 2022 tarihine kadar yürütmüştür,kendisine rahmet diliyorum,mekanı cennet olsun.Şu anda MİLLET PARTİSİNİN genel başkanlığını av.Cuma NACAR yapmaktadır.