• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Canlı Yayın
  • Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
14:30
TOKİ'DEN BEKLENEN SÖZLEŞME TASLAĞI ULAŞTI
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Furkan Yılmaz Altunöz
  3. CUMA HUTBELERİ MANİFESTOSU
Yayınlanma: 18 Ağustos 2025 - 11:15

CUMA HUTBELERİ MANİFESTOSU

18 Ağustos 2025 - 11:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Furkan Yılmaz Altunöz
Furkan Yılmaz Altunöz

CUMA HUTBELERİ MANİFESTOSU

Manifesting / Manifesto topluma yönelik gerçek olması ve hayat bulması istenilen bir fikrin/düşüncenin harekete dönüştürülmek üzere yazılı olarak duyurulması olayıdır.

Manifestolar yön, odak ve amaç oluşturur. Bu iş hayatı, kişisel hem de sosyal yaşama önemli katkılar sağlar. Sadece inançları netleştirmekle kalmaz, aynı zamanda politika ve hedefler oluştururken güdüleri keşfetmeye de yardımcı olur.

Varlık itibariyle bir manifesto olması beklenen Cuma Hutbeleri cumhuriyet tarihi boyunca bu rolünü üstlenememiştir. Resmi ideoloji ve militarist/militan laiklik buna izin vermemiştir. Ancak son birkaç aydır Cuma hutbeleri bir manifesto niteliğinde toplumla buluşmakta ve karşılık bulmaktadır.

Aslında okunan hutbeler karşısında tüm toplum şaşkınlığa uğramıştır. Militan laikler laik bir devlette bu hutbeler nasıl okunur diye itirazlarını sürdürürken; hutbelerin asıl muhatabı olan başta camii cemaati ve Müslümanlar yıllardır beklentilerini karşılayamayan hutbelerin yerini gerçeğin inşası hutbelerine bırakmasıve adeta bir manifestoya dönüşmesi karşısında şaşkınlık yaşamışlardır. 

Türkiye’de cahiller, din muhalifleri ve militan laiklerİslam’ın bir kabile dini olmadığını bilmelidirler. İslam’ın semavi bir din olması gerçeğine rağmen kabilevi bir mantıkla İslam’a ve onun mensuplarına saldırmışlar ve baskı altına almışlardır. Bastırılmış ve yönetilen gerçeklerden koparılan bir diyanet kurgulamışlardır.

Bu makale Diyanetin tarihini okuyucuya anlatacak değildir. Ancak saldırganların ahlak ve hukuk dışı 28 Şubat uygulamalarından bir kesit sunulacak olunursa; ahlaki ve hukuki olmayan bu durum görülecektir.  Bunun en açık örneği, emekli kurmay albay olan Oğuz Kalelioğlu’nun, dönemin Diyanet İşleri Başkanlığına danışman yapılmasıdır.

28 Şubat sürecinin Diyanet’teki direk etkilerinden bir başkası Diyanet İşleri Başkanlığına çok sayıda “Sipariş Hutbe” metni hazırlatılmış ve camilerde imamlara okutulmuştur. ATO (Ankara Ticaret Odası) ve Türkiye İşci Partisi (TİP) ile Sağlık Bakanlığı; Diyanet İşleri Başkanlığı’na hutbe siparişi veren, daha doğrusu o haftaki hutbenin konusunu öneren kurum ve kuruluşlardan bazılarıdır.

Diyanetin tüm yönleriyle kontrol altına alınmasına daha korkunç hukuksuz ve ahlaksız bir müdahaleyi hatırlatalım.  28 Şubat sürecinde Diyanette kurulan “DİYAM” örneği verilebilir. Diyanet Araştırma Merkezi olan DİYAM’ın kurucu başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, başkan yardımcısı E. Tümgeneral Yaşar Karagöz’dür. DİYAM’ın genel sekreteri ise yine bir emekli subay olan E. Tuğgeneral Yavuz Ölçen’dir. Ayrıca emekli asker Ferruh Sezgin ve E. Kurmay Albay Mustafa Küçükçakır da grup başkanı ve araştırmacı sıfatıyla DİYAM’ın yetkilileri arasındadır.

Bir hukuk devletinde ahlakın egemen olduğu bir toplumda askerlerin ve ilahiyat eğitimi almamış birilerinin Diyanette savaş karargâhı kurmaları ne ile izah edilebilir!

Felsefi, siyasi, sosyolojik ve bilimsel laiklik anlayışına göre;Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’de laiklik ilkesi hutbeler boyutunda ilk kez hayat buluyor. Laiklik ilkesine göre devlet dini baskılayamaz.  Ama bu ülkede başta diyanet olmak üzere dindarlar hep militan/militarist laik birey, yönetim ve devlet tarafından baskılanmıştır. Mahalle baskısı uygulanmıştır. Medya ve film sektörü tarafından horlanmıştır. Mobing uygulanmıştır.  İşsiz bırakılmıştır. Şimdi de aynısı yapılmak istenmektedir.

Sağlık bakanlığının birey ve toplum sağlığı ile ilgili teklif, tavsiye ve kararları karşısında toplumun hiçbir kesimi bizim sağlığımız seni ilgilendirmez “ey yetkili doktor” diye itiraz etmiyor. Emniyet Müdürlüğünün veya Ordunun güvenlikle ilgili tedbir almasına “ey asker” benim güvenliğim seni ilgilendirmez diyerek itiraz edilmiyor. Ama inanç, din, helal haram noktasında asli görevi olan Diyanet İşleri Başkanlığı icraatlarına Cuma Hutbelerine gelince; dinin emirlerinin anlatılmasına gelince, laiklik elden gidiyor veya yaşam tarzına müdahale denilerek saldırılması asla ahlaki değildir.

Cuma hutbeleri ilk kez gerçeğin sözcülüğünü yapmaktadır. Halkın beklentisi budur. Sistemin gereği budur. Hakikatin gereği budur. İnsan haklarının yansıması da budur. Son aylarda okunan Cuma hutbeleri "Kul Hakkı Ateşten Gömlektir" “Hayâ: Allah’ın Emri, Fıtratın Gereği” “Kamu Hakkı Dokunulmazdır” gibi başlıklı ve içerikli hutbelerden kim neden ve niçin rahatsız olabilir!

Sağlıkçılar sağlık alanına muhataplarına seslendiği gibi, mühendisler kendi alanlarına seslendiği gibi Diyanette kendi alanı gereği Müslümanlara seslenmektedir. Yahudiler ve Hristiyanlara ya da ateistlere değil…

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • EVLİLİK HAYALİNİZ - 29 Haziran 2026
  • VAHYİN KARŞISINDA AKIL - 01 Haziran 2026
  • FİKİR VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ - 18 Mayıs 2026
  • NARSİZİM VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI - 04 Mayıs 2026
  • ZULMÜN GÜNCELLENMESİ - 21 Nisan 2026
  • BİLMİYORSANIZ SORUN - 20 Nisan 2026
  • ŞİİLERLE EVLİLİK CAİZ Mİ? - 13 Nisan 2026
  • RAMAZAN ZAMANI ANLATIR - 17 Şubat 2026
  • KUR'AN ANLAYIŞINIZA ŞAHİTLER GETİRİN - 04 Şubat 2026
  • NASIL BERAT EDELİM? - 02 Şubat 2026
  • GAZETE VE KUTSAL KİTAP - 12 Ocak 2026
  • MADURO İSLAMİ VE İNSANİ AHLAK - 06 Ocak 2026
  • AHLAK KRİZİ VE AFFIN VE AİLENİN İNŞASI - 02 Ocak 2026
  • YILBAŞI TEPKİ ÇIKMAZI - 29 Aralık 2025
  • PLANLAMA AYLARI ÜÇ AYLAR - 24 Aralık 2025
  • PAPA NE GETİRDİ? - 05 Aralık 2025
  • UMRE AKADEMİ - 26 Kasım 2025
  • FARKINDA OLMAK - 18 Kasım 2025
  • HAZAR GÖLÜ TABİAT PARKI - 21 Ekim 2025
  • TRUMP NETANYAHU İKİZİ - 26 Eylül 2025
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
VEYSEL EKİNCİ
VEYSEL EKİNCİ
OYSA ADİL OLMAYA SÖZ VERMİŞTİNİZ
Furkan Yılmaz Altunöz
Furkan Yılmaz Altunöz
EVLİLİK HAYALİNİZ
PROF.DR. DERVİŞ BOZTOSUN
PROF.DR. DERVİŞ BOZTOSUN
ALTIN YATIRIMCISI KRİTİK EŞİKTE:  Sat mı, Al mı?
Ali Ramazan Eşkici
Ali Ramazan Eşkici
GÜRÜLTÜ SIĞINAĞI: KAFESİ TARİF ETMEK
SÜHEYLA GÖKÇEK
SÜHEYLA GÖKÇEK
EKONOMİ KARAKOLDA ÇÖZÜLMEZ
TUĞBA BOZKUŞ
TUĞBA BOZKUŞ
BAYRAM MESAJI
AZİZ AKBAL
AZİZ AKBAL
DOSTLUKLAR RAFA MI KALKIYOR
Osman İKİNCİ
Osman İKİNCİ
MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK'I ÖLÜMÜNÜN 76.YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIYORUZ 
NEVZAT GÜLSOY
NEVZAT GÜLSOY
TV YILDIZI 
DURMUŞ CEYLAN
DURMUŞ CEYLAN
TÜM YENİİL TÜRKMEN OBALARI 2.BÖLÜM
Ahmet TAŞ
Ahmet TAŞ
ZAMANINDA BAŞLAMAK YASAK MI, GÜNAH MI, AYIP MI?
Ömer UZUNOĞLU
Ömer UZUNOĞLU
NASIL BİR GÜÇ 
ABDULLAH KALIN
ABDULLAH KALIN
KAYSERİ 2024'TE KONUT SATIŞINDA REKOR KIRDI
MUSTAFA TAN
MUSTAFA TAN
MİRAÇ KANDİLİ VESİLESİYLE TOPLUMSAL VAZİYETİMİZ
Çok Okunan Haberler
YIL SONU SERGİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
YIL SONU SERGİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
ANKARA'DAN ULAŞTIRMA MEMUR-SEN KAYSERİ ŞUBESİNE ÜST DÜZEY ZİYARET
ANKARA'DAN ULAŞTIRMA MEMUR-SEN KAYSERİ ŞUBESİNE ÜST DÜZEY ZİYARET
TEMSİLCİLİĞİ KAYSERİLİ EMİN TAŞDEMİR ÜSTLENDİ
TEMSİLCİLİĞİ KAYSERİLİ EMİN TAŞDEMİR ÜSTLENDİ
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Politika
Magazin
Canlı Yayın
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.